torek, 15. oktober 2013

Razstava: knjižne dragocenosti iz zbirk ljubljanskih specialnih knjižnic

Sekcija za specialne knjižnice Zveze bibliotekarskih društev Slovenije Vas vabi na otvoritev in ogled zelo edinstvene razstave:
 
SKRITO ZNANJE
knjižne dragocenosti iz zbirk ljubljanskih specialnih knjižnic
 
Razstava bo na ogled javnosti med 6. in 29. novembrom 2013 v prostorih Narodnega muzeja Slovenije na Metelkovi ulici.

Na razstavi bo razstavljenih 28 knjig iz sedmih specialnih knjižnic (Centralna pravosodna knjižnica, Knjižnica Inštituta za novejšo zgodovino, Inštitut za zgodovino medicine Medicinske fakultete, Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije, Knjižnica Prirodoslovnega muzeja Slovenije, Biblioteka SAZU in Knjižnica Slovenskega šolskega muzeja). Ogledali si boste lahko  dela Petrarce, Plinija in številnih drugih izobražencev, ki so pomembno vplivali na kulturno podobo Evrope in seveda tudi Ljubljane. Knjižna razstava bo postavila na ogled nekaj najdragocenejših knjig od 15. do 18. stoletja, ki jih hranijo ljubljanske specialne knjižnice, med njimi tri inkunabule. Razstavljene knjige pa niso le nekaj posebnega zaradi svoje vsebine, starosti, izdelave ampak bodo tokrat prvič na ogled še nerazstavljene in v trezorih zaprte knjige iz manj znanih specialnih knjižnic. Prav tako kot vsebina je zanimiv tudi sam izvor knjig, saj so te v knjižnice prišle iz rok nekaterih znanih Slovencev, rodbin in društev.¸
 
 
Otvoritev razstave bo 6. novembra 2013 ob 12. uri v prostih NMS na Metelkovi (Maistrova ul. 1)
 
Hkrati z razstavo bo izšel razstavni katalog, v katerem bo predstavljena knjižna produkcija od 16. do 18. stoletja, razstavljene knjige in knjižnice, ki so to gradivo posodile.
 
Ob razstavi  bo organizirana tudi serija strokovnih predavanj:
Sreda 13. 11. ob 12 uri: Dr. Anja Dular: Prikrito življenje knjig
Sreda 20. 11. ob 12 uri: Dr. Zvonka Zupanič Slavec: Ustvarjalni opus slovenskega zdravnika Marcusa Gerbeziusa
Sreda 27. 11. ob 12 uri: Dr. Andrej Studen: Nekaj besed o novoveškem kaznovanju s posebnim pogledom na Constitutio Criminalis Theresiana
 
Upam, da se vidimo na otvoritvi razstave in da boste o njej obvestili tudi vse ostale, ki imajo radi znanje, knjige in knjižnice.